isdrömmar

Alla inlägg under oktober 2009

Av Zandra - 15 oktober 2009 20:45

Tungt som vanligt i ladugården imorse. De verkar bara få ensilage nu. Och idag var det extra mycket som skulle städas ut. Inte bara hos kalvarna som det brukar vara. Det behövde städas hos tjurarna också. Så det tog lite längre tid.

När vi var klara hos kossorna åkte vi hem och duschade och fikade lite och sen åkte vi till Egilsstaðir för att handla mat.

Så vi var inte i stallet förrän strax efter 14 idag. Hela eftermiddagen gick åt till att hjälpa till vid kastreringen av unghingstarna vi drev in igår.

Men det var skönt för våra hästar för då fick de gå ute hela eftermiddagen.

När kastreringen var klar var klockan så mycket, så det var bara att mocka och ta in hästarna och fodra.


Jag fotade lite. Kika in här!

Ni behöver inte vara oroliga. Det finns inte en droppe blod på bilderna. Tog inga bilder just under själva kastreringen. Tyckte inte det var något att ha bild på.

Det var förvånande rent och prydligt föresten. Jag trodde att kastrering skulle innebära mycket blod, men det var ytterst ytterst lite. Och veterinären verkade väldigt duktig.

Stackars hästarna. De blev var så groggy när de vaknade från sövningen. De såg ut att vara dyngraka där de vacklade fram.

Men de hämtade sig ganska snabbt. När vi åkte hem från stallet såg de pigga och glada ut igen.


Kaffon har fått en flickvän också. En Border Collie-tik som är sååååå kär i honom. Finns bilder på henne också bland dagens bilder i foto-galleriet!

Av Zandra - 14 oktober 2009 22:40




(blixt)



 

(president)




(eldsflamma)




(magi)     


 

 

(uppmärksam)



 

 

(svart passare)




(korp)



 

 



 

(flicka) 






   

(värdighet, elegans) 



 

(troll)




Av Zandra - 14 oktober 2009 22:11

Idag har vi tränat alla hästar utom Tign. Och vi har drivit in några unghingstar till stallet. Det kommer en veterinär imorgon för att kastrera dem.


Jag red Viktor själv i ridhuset idag också. Men idag var han inte lika lyhörd. Det blåste ganska mycket och det låter i väggarna i ridhuset då, så han kanske var lite distraherad av det.

Han ville inte så still när jag skulla hoppa upp. Det krävdes tre försök. Och han villa inte stå still när jag gjorde halt med honom. Så det fick bli ett pass med träning på att stå still när jag bett om det.

Till slut verkade han förstå att han förväntades fortsätta stå still.

Jag red med tyglarna fästa i bettringarna idag också, så det var nytt för honom och störde antagligen också koncentrationen.

Annars sitter tyglarna fast i en repgrimma vi har under tränset när vi börjar rida unghästarna.


Jag red Trölli (Trollet) i rundeln också när Sibba longerade. Idag fick jag styra honom med tyglarna. Vi övade på att vända håll.

Han är så himla gullig, och han börjar fatta att vi inte är så farliga.

Han tycker om när vi tränar med honom.


Sen fick jag rida ut på Duna själv. Hon är en bra häst, mycket längre kommen i sin träning än alla andra och riden en hel del tror jag.

Men hon såg spöken överallt, och hade väldigt svårt att bara gå rakt fram på vägen. Hon ville hellre dra iväg åt andra håll. Men det gick bra, hon var inte särskilt svår att övertala.

Det fanns många läskiga saker ute som ville äta en liten häst. Det låg ett stort metallgaller bredvid vägen, och det fanns helt klart fullt med hästätande troll i det.

Sen var det en stor sten där det gömde sig en sabeltandad tiger bakom.

Igår var vattnet fullt av pirayor, med de verkade ha simmat iväg idag.


Jag och Sibba städade sadel-kammaren/fikarummet idag också. Det var verkligen välbehövligt! Men om en vecka är det väl lika skitigt igen misstänker jag.


Igår lyckades jag ha en liten enkel konversation med en islänning, så lite framsteg gör jag nog!


Min kropp har nu efter en vecka här ställt in sig på isländsk tid också. Förut har den gått i svensk tid, så det har varit lätt att gå upp kl 7 på morgonen, eftersom min kropp gått i svensk tid och då är klockan 9.

Det har heller inte varit svårt att gå och lägga sig två timmar senare på kvällen. Konstigt att det alltid är lättare att vända på dygnet åt det hållet. Människan är ju ändå ett "dag-djur".


Det var tydligen norrsken här igår kväll, men det missade jag för vi har inga fönster åt norr. Typiskt.

Men det var en väldigt vacker soluppgång imorse.

Kika in i mitt galleri så får ni också se!

Av Zandra - 14 oktober 2009 13:02

Kossor har väldigt lång tunga.

Tjurar har ännu längre och starkare tunga.

Tjurar kan slicka omkull en full skottkärra med tung ensilage.

Tjurar kan slicka omkull en full skottkärra med tung ensilage 3 gånger i rad, fast man ställt den längre bort varje gång.

Kalvar äter gärna dina skosnören, och helst din overall också.


Men allt det där har jag ju lärt mig nu efter en vecka i ladugården. Det går snabbare och snabbare för oss att bli klara i ladugården.

Idag överlistade jag dessutom kalvarna. De brukar vilja äta på mig medan jag skottar ut ensilagen de ratat. Sjukt irriterande. Så idag föste jag ihop allt till en hög först. Och sen fick de sina pellets på den tomma platsen på foderbordet.

Då stod de där snällt och åt, och jag kunde skotta ut ensilagen ifred.

Haha, victory!

Det börjar verkligen kännas att jag inte är van vid sånt här arbete. Måste akta så inte kroppen blir överansträngd.

Av någon anledning jobbar man alltid bäst med sin ena sida och föredrar att använda den. Man håller t.ex alltid ena handen framför den andra på spaden när man skottar.

Min bra sida är därför väldigt trött nu. Så jag försöker lära upp min sämre sida. Den har inte lika bra teknik, men den lär sig.

Kan inte jobba med bara ena sidan när det är så här tungt varje dag. Har börjat känna av det nu.


Det var försten bara en ko som dog igår, den andra klarade sig!


När vi var klara i ladugården skulle vi fånga Sibbas hästar som smitit. Det tog en stund, men till slut fick vi med oss dem. Då skulle de flyttas till en annan hage en bit bort, och man fick gå en lång omväg dit. Så det blev en del motion idag. Nu har vi varit hemma och käkat lite och ska vidare till stallet.

Idag blåser det och är mulet. Trist att det fina vädret försvann.

Av Zandra - 13 oktober 2009 21:16

Vi var snabba i ladugården imorse. Och jag har börjat få flyt på mina uppgifter så vi kom där ifrån tidigt.

Vi tog en snabb extrafrukost när vi kom hem vid 10 och sen bar det av till stallet. Vi tog med lunch-låda dit så vi skulle slippa åka hem och äta.

Mycket att göra idag nämligen. Alla hästarna behövde träning idag. De ska tränas 4-5 dagar/vecka.


Sibba tog ut Pegasus och longerade honom och jag mockade lite boxar.

efter det fick jag rida Viktor själv i ridhuset. Väldigt trevlig häst!

Sen var det Trollets tur, jag har ju bara suttit på honom ett par gånger förut, och idag fick han trava för första gången med ryttare på. Sibba longerade med mig på. Han är så gullig den hästen. Han blev jätteglad när det var hans tur idag. Samtidigt som han är väldigt rädd så älskar han att lära sig.

Efter Trollets träning åt vi lunch, och sen red vi ut en liten tur på Elding och Duna! Det var härligt väder, riktigt milt och bara tunna moln som solen bröt igenom då och då. Inte alls mycket vind heller.

Elding är en härlig häst med mycket "go" i. En riktig räserhäst som var så pigg så hon nästan kröp ur sitt eget skin. Och fantastisk på att tölta! Det var så kul att rida henne. Sibba berättade att hon brukade användas till att driva får. Då behöver man pigga och alerta hästar. Elding betyder blixt.

Elding får 5 hästskor av 5 möjliga!

 


Jag longerade Sibba lite på Tign i rundeln, och sen red Sibba henne lite i ridhuset.

Sen fick Grána gå ut på promenad, ledd av Sibba och utan ryttare.


Jag hade med fin-kameran till stallet idag och har fotat massor. Bilder hittar ni här!

Där hittar ni också en bild på när fåren i stallet blev betygsatta. Det kom en man och klämde och kände och mätte kroppsfett med en speciell maskin. Och så fick de poäng beroende på hur "välskapta" de var.

Dessa lyckliga fin-får kommer inte att slaktas nu i höst utan de ska man ta lamm på. De bästa fåren får med störst sannolikhet de bästa lammen.

Det verkar vara slaktperiod här nu. Hör om hur djur ska bli, eller redan blivit slaktade till höger och vänster.


Det har varit en helt perfekt och härlig dag. Den var lång och det var mycket tungt jobb, särskilt i ladugården var det tungt med ensilage idag också. Men nu hade i alla fall fåren flyttat ut igen så det var bara kossorna vi tog hand om.

Trots tungt arbete (jag är jättetrött nu) så var dagen väldigt bra. Alla hästar var snälla, det var kul att få lite eget ansvar och rida Viktor själv, och höjdpunken var så klart den härliga uteritten.


Men alltid finns det ju någon liten hake. Nu på eftermiddagen fick vi veta att två kossor i ladugården dött.

Man skrapar ner all skit genom ett galler bakom kossorna, och då trillar det ner i en källare. Idag hade de kört in med maskiner där under för att jämna till.

Det är ju ganska mycket gas i all avföring och urin som ligger där under, och när de rörde runt i det steg gasen upp. Två kossor som låg och sov där ovanför dog.

Väldigt tragiskt. Stackars kossor. Det kommer att vara två tomma platser i ladugården imorgon.

Av Zandra - 12 oktober 2009 22:55

När vi var i ladugården tidigare blev det strömavbrott, fast bara 10-15 min. Sen hände samma sak när vi var i stallet i eftermiddags, och när vi kom hem fanns ingen ström här.

Antagligen har något elbolag utfört någon form av servicearbete någonstans här i området trodde Sibba. Men det var bara väldigt korta avbrott.


Vi har bara tränat en häst idag. Vi fick en ny igår, en fux som heter Viktor. Så jag fick testa honom i rundeln i ridhuset. Han verkade väldigt trevlig. Lyhörd och lydig.

Vi skodde honom också. Jag höll hoven och Sibba satte dit skon. Sen fick jag klippa av sömmen (spikarna). Jag kanske kan få lära mig lite mer om att sko hästar. Jag får göra lite nytt i taget.

Mitt när vi stod och skodde fick Viktor för sig att han skulle kasta sig, han ville inte hålla upp hoven längre. Jag fick hans huvud med hela hans tyngd på baksidan av höften. Ajaj.

Så nu har jag två blåmärken, ett på benet från avtrillningen, och ett nytt från Viktors huvud.


Det kom en till häst idag. Också en fux som heter Pegasus.

Vi har 7 unghästar nu allt som allt: Tign, Trollet, Grána, Kraftur, Duna, Viktor, Pegasus. Plus en häst som redan är tränad. Det är en av Sibbas egna hästar. Hon heter eld-någonting. Minns inte riktigt.


Vi flyttade ett stort gäng hästar idag också. Jag, Beggi och Sibba åkte ut med Sibbas bil och placerade ut oss för att mota hästarna så de följde en grusväg.

Sedan körde Einar efter med en 4-hjuling (som hade 6 hjul) och drev hästarna framåt.

När hästarna sprungit förbi min plats plockade Einar upp mig på 6-hjulingen, och sen plockade vi upp Beggi på flaket.

Det var jättekul att åka 6-hjuling och beundra hästarna som sprang framför oss på vägen. Fast jag hade gärna kört själv! Tänkte när jag satt där bakpå på Roxette's låt, Joyride. Come on join the joyride...

Ganska långt fick hästarna springa till sin nya hage. Men de verkade väldigt nöjda när de var framme.

Einar och Beggi är föresten två killar som jobbar i stallet. Einar kan ni se på bild från i lördags, det är den blonda killen i randig piké som man ser i början. Spana in mitt bildgalleri om du inte gjort det!


Ikväll har jag lagat svenska köttbullar till mig och Sibba! Och jag har just tagit ut en botten till Fruktflarn från ugnen. Fruktflarn är en väldigt god bärpaj som äts kall.

Det skulle vara creme fraishe i fyllningen egentligen, men det hade vi inte. Så jag blandade lite gräddfil ned Skyr. Tror det blir lika bra. Jag gillar verkligen Skyr. Gjorde en mix med det att ha på muffinsen igår också. Det passar verkligen till allt!

Ni kanske tro att jag och Sibba sätter i oss alla kakor själva. Så är inte fallet. Vi tar med allt till stallet. Det är väldigt uppskattat där på kaffe-rasterna.

Av Zandra - 12 oktober 2009 15:00

Idag när vi kom till ladugården var det fullt med får i de tomma kalv-boxarna. Ungefär 150 får hade fått flytta in. Ni kanske tycker att det låter trångt, men ingen fara. Fåren har gott om svängrum i sina boxar. Och mest står de och trycker tillsammans i ett hörn, så halva boxen är tom.

Men då har de ju plats ändå ifall de skulle få för sig att traska runt lite.

De flesta isländska fåren är vita, men det finns också enstaka svarta, och några som är både svarta och vita. Dom är såååå söta! Ska fota dem någon dag!


Men mer djur innebär ju också mer jobb. Det var tungt idag. Och så var det ensilage-dag och på något vis verkade den vara ännu mer sammanpackad och tung än vanligt. Jag slet som ett djur för att få ut foder till alla kossor och får.

Lilla nallebörns-kalven ser piggare och piggare ut för varje dag.

Men idag var hans ena framben lite svullet och han haltade. Det är därför han varit sjuk, han fick infekterade sår på benen. Hoppas det inte blir sämre igen bara. Men han är under uppsikt. Här tar man väl hand om alla djuren.


Sibba fick en alldeles egen liten återvinningsanläggning här utanför härom dagen.

Så nu sorterar vi soporna, och hon har också fått en kompost. Vi samlade ihop lite löv när vi kom från ladugården och stoppade ner i botten på komposten så vi kan börja använda den.

Alla hushåll här omkring har återvinningstunnor utanför. Och man måste använda dem. Bra tycker jag!

Vi har kommit fram till att det mesta av våra sopor är plast. Man lägger både mjuk och hård plast i samma tunna, så det blir ganska mycket sånt.

Jag tror glas är det vi har minst av. Intressant med lite koll på vad man egentligen stoppar mest av i soporna.

Av Zandra - 11 oktober 2009 22:30

Det blev en tur till stallet idag på eftermiddagen. Egentligen är söndagar min lediga dag, men jag behövde komma ut och få lite luft och komma igång lite. Och jag hade inget att göra.

Vi släppte ut hästarna och mockade. Sedan tog vi kaffepaus. Ja jag dricker ju inte kaffe då, jag dricker te.

Här är ingen stress. Här tar man ofta kaffepaus, långa pauser.

Jag kan tycka att det skulle vara skönare att jobba undan och komma hem lite tidigare på kvällen. Men vi kan inte ge hästarna mat för tidigt heller. Men det skulle vara skönt att vara klar med allt annat lite tidigare, då hade vi kunnat vara hemma till 18 varje dag.

Men i veckan som gått nu har klockan varit 19-20 när vi kommit hem. Vi åker hemifrån vid 8 på morgonen, så det blir långa dagar.


Min ömma moder undrade om hästarna stod inne. Det gör dem, vi släpper ut dem i en stor hage en stund varje dag så de får beta lite och springa av sig.

Många av hästarna här är inte direkt tama. Det skulle vara stört omöjligt att fånga dem i hagen när man ska träna dem. Det är svårt att få tag i vissa till och med inne i boxen.

De flesta unghästarna är aldrig hanterade av människor innan de kommer på inridning. Så de är ganska stirriga och studsiga.

Jag har fått lära mig hur man fångar en unghäst i boxen, hur man tar på grimman på en unghäst, hur man borstar en unghäst, hur man sadlar en unghäst, hur man tränsar en unghäst, hur man leder en unghäst, hur man får en unghäst att gå dit man vill, hur man sitter upp på en unghäst, hur man stannar en unghäst, osv osv osv.

Man kan inte bara göra som vanligt med en häst som inte är van vid människor.


Nu på kvällen har jag bakat chokladmuffins med hallon i. Mums!

Men det blir nog sängen tidigt ikväll, är trött. Och jag antar att vi ska till kossorna imorgon igen.


Jag har märkt att klockan här på bloggen går svensk tid, den känner inte av att jag har en annan tid på min dator. Så om ni undrar varför jag bloggar så sent får ni bara dra ifrån två timmar så får ni den verkliga tiden för inlägget. Det går ju att ändra tiden, men jag har inte gjort det på tidigare inlägg, så jag gör det inte nu heller.

När ni ställer om till vintertid igen sista söndagen i oktober kommer jag bara att vara en timma efter er.

Presentation


En blogg om att våga släppa vardagen och förverkliga sina drömmar. En vinter på en liten ö i norra Atlanten.

Bilder

Fråga mig

0 besvarade frågor

Hovspår i snön

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15
16
17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
31
<<<
Oktober 2009 >>>

Kategorier

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards