isdrömmar

Alla inlägg under oktober 2009

Av Zandra - 21 oktober 2009 01:24

Film av Zandra

Av Zandra - 20 oktober 2009 13:28

Sibba är fortfarande risig så jag fick själv åka och hjälpa hennes pappa i ladugården idag. Men jag vet ju vad som ska göras nu efter 2 veckors jobb där så det var inga problem.

Och så fick jag köra hennes Jeep igen. Jag vill också ha en sån stor bil!


Igår lyckades jag ha en liten konversation på isländska igen. Med ägaren av hästgården. Han frågade lite om hur länge jag skulle stanna, vad jag skulle göra sen, och om jag skulle jobba eller plugga när jag åkte tillbaka till Sverige.

Det är som sagt något med hans isländska som är lättare att förstå, han kanske talar långsammare.

Och jag lyckades svara på isländska också och han förstod vad jag sa, så lite framåt går det nog! Jag har ju trots allt bara varit här i 2 veckor.

Han fyllde föresten 60 igår, så vi blev bjudna på tårta i stallet! Väldigt gott! Det var någon slags kokosbotten, sen var det massa grädde på, och ocanpå det hackad choklad av olika sort och blåbär och jordgubbar. Mums!

Jag och Sibba hade köpt ett födelsedagskort till honom som han blev väldigt glad för.


Och nu ska ni få se hur hårt det är att jobba med unghästar. Detta är blåmärket som Viktor så generöst försedde mig med förra veckan.

 

Hade ett nästan lika stort på benet också efter avtrillningen, men det har läkt nu. Har ett ganska stort på högra armen också, men det vet jag inte vart det kommer ifrån.

Men man måste ju visa att man är svensk, gul och blå!

Av Zandra - 19 oktober 2009 22:50

Jag fick börja med att rida Viktor i ridhuset. Sibba visade mig hur man kan styra hästen med hjälp av andningen. Helt fantastiskt! Denna Viktor är dessutom väldigt känslig, och jag kan få honom att stanna, jus det, bara genom hur jag andas. Och jag kan få honom att trava genom att andas på ett annat sätt. Kunde rida med hela långa tyglar under hela passet och bara styra farten med andningen. Är inte dessa djur fantastiska så säg!

Sen red vi ut, jag på Elding och Sibba på Tign som för första gången fick gå på uteritt. Om man inte räknar med den lilla turen utanför ridhuset när jag trillade av.


Det gick fint! Jag testade andningstekniken på Elding och det funkade på henne också. Och Tign var så duktig och följde Elding utan krångel. Hon är en trevlig häst!


Sen skulle jag ta ut Trölli från hans box oxh göra iordning honom. Tyckte hans vänstra framben såg väldigt tjockt ut. Och mycket riktigt, när jag kikade på andra benet visade det sig att det vänstra var väldigt svullet.

Stackars stackars lilla Trölli. Han som är så gullig, som det just börjat gå så bra med.

Han hade antagligen blivit sparkad för han hade haft ett litet sår. Nu har såret slutit sig, men bakterier har blivit kvar under huden. Så han har en ordentlig infektion.

När vi skulle gå med honom i stallgången för att se hur halt han var kunde han inte lyfta vänsterbenet ordentligt.

Han ska få penicillin nu i 5 dagar och kommer inte att kunna ridas på länge så han får antagligen åka hem tills han är bra igen.

Jag är så ledsen för honom. När vi gav honom penicillin-sprutan såg han väldigt bekymrad ut.

Stackars lilla troll.

Inna han kom till Sibba funderade ägarna på att skicka honom till slakt. Tydligen är det lite inavel i honom. Men till slut bestämdes det att han skulle få en chans.

Jag hoppas han blir frisk fort så han kan komma tillbaka och träna med oss. Han tycker det är så kul. Han kommer bli ledsen nu när ingen pysslar med honom varje dag. När han fick vila förra helgen var han jätteglad när vi tog ut honom på träning igen. Han hade saknat oss.



  Jag fick ta ut Duna på en tur idag också. Krävde lite mer av henne idag nu när jag känner henne bättre. Och hon verkar gilla när man ställer krav på henne, och talar om vad hon ska göra.

Hon frustade mycket nöjt när jag drev henne framåt och inte gav henne någon chans att försöka sticka hem. som hon tydligen brukar göra med sin stackars matte.


Hon har nog tagit över ledarrollen från sin matte. Men är antagligen inte så säker som ledare utan trivs bättre när hon blir tillsagd och bara kan följa instruktioner.

Hon är föresten en riktig liten madam som är väldigt tjurig, och elak mot de andra hästarna. Och hon gör grimaser åt oss också.

Men samtidigt tycker hon om när man grejar med henne, och hon älskar att få komma ut på tur.

Kanske kan hon bli en lite gladare häst medan hon är hos oss. Jag ska försöka jobba på det.


Har varit riktigt stel och öm i nacken idag. Kan bli det när jag håller på att få en halsinfektion. Hoppas inte jag blir smittad av Sibbas förkylning bara.

Sitter och tröstar mig med en kopp Chai-te nu. Gjorde en kopp till Sibba också som bäddad ner sig i soffan. Tog med Chai-te från Sverige. Sibba hade aldrig smakat på det förut, men enligt mig kan man inte leva utan det under den kalla årstiden.

Av Zandra - 19 oktober 2009 10:32

Sibba har fått en redig förkylning. Vi var uppe nu och käkade frukost. Hon verkade riktigt risig. Så hon sjukskrev sig från kossorna, och jag behövde inte åka heller. Sibbas pappa tar hand om kossorna.

Jag gav henne en Ipren och nu har hon gått och lagt sig igen. Hästarna kan vi nämligen inte hoppa över.


Jag kunde gått och lagt mig igen, men jag tänkte att, va fasen, jag är ju redan vaken.

Ska passa på att läsa lite i en bok om horsemanship jag fått låna av Sibba. Det är nämligen så hon tränar sina hästar.


Ska nog ta hand om vårt berg av disk sen middagen igår också så hon slipper det.


Nu när jag inte har något annat att skriva om kan jag passa på att berätta något jag glömt berätta om. Island har ju lite speciella maträtter här. I förra veckan åt de fårskalle till middag på hästgården där vi jobbar. Tack och lov att vi inte var inbjudna på middag. Jag skulle inte gilla att min mat tittade på mig från tallriken.

En annan isländsk specialitet är fårtestiklar.

När vi var inne i huset på gården och värmde vår lunch i förra veckan stod frun i huset och sydde ihop fårpungar. Ull och allt satt kvar på dem. Undrar hur de tillagas?


Ytterligare en isländsk specialitet är rutten haj. Man fiskar upp en särskild sorts haj som är giftig att äta när den är färsk. Sen grävs den ner i marken. Upp till ett halvår tror jag. Sen tar man upp den och styckar den och spänner upp köttet och hänger det så det får torka. Sen skärs det i små tärningar, och minns jag inte helt fel lägger man det även i någon sorts lag sen.

Deras motsvarighet till surströmming, fast värre.

Av Zandra - 18 oktober 2009 16:49

Det var ingen nöjes-ritt idag direkt. Det var riktigt tufft. Tuff terräng, och hästarna vi skulle driva var extremt ovilliga. De var visserligen bara 5 st, men ni anar inte hur mycket 5 lösa hästar kan krånga lär vi bara var 2 som kunde driva dem.

Naturen var väldigt svår, jag hade inte ens fått för mig att gå där utan häst. Stundvis var det ganska läskigt, när man gick på en smal kant med en brusande fors under.

Men hästarna var säkra på foten hoven.

Och efter mycket om och men och en stor omväg var i alla fall flocken i sin nya hage.

Och vi hade tur med vädret, blåste inte så farligt, och solen kikade fram genom lite slöjmoln.

Nu är det grått igen, och jag är helt slut i kroppen efter dagens ritt.

Upp och ner, hit och dit, ner i floden, ner i träsk, upp på kullar, över sten och berghällar. Och på många ställen här är marken som knölig. Full av stora bubblor av jord. Det är svårt att beskriva det, men det är oerhört besvärligt att ta sig fram där. För mig i alla fall som inte är van.

På vissa ställen var jordbubblorna så höga att jag fick dra upp fötterna för att komma förbi där vi red mellan dem.

Jag red en ung fux, som inte kunde tölta, så att studsa fram i den där terängen var inte så bekvämt.

Det är helt galet att hästarna ens tar sig fram där. Men de är som fyrhjulsdrivna tuffa jeepar och tar sig fram över allt. Ingen annan häst än islandshästarna som växt upp i det där skulle ens drömma om att sätta sin hov utanför vägen här.

Lyckades fota lite medan vi stod stilla i alla fall.

Kika in i mitt galleri!


Sibba flyttade två hästar från hagen vid hennes pappas gård där vi hämtat hästarna vi red på. De skulle till hagen dit vi drivit de andra hästarna. Jag fick köra hennes automatväxlade enorma jeep till hagen. Det var kul!


Jag hade en skön eftermiddag, sibba åkte till stallet och jag passade på att hoppa ner i ett varmt bad. Tog med mig nagelborste, fotfil och skrubbhandskar ner i badet. Skrubbade mig från topp till tå. Och testade mitt nya kokos-schampo. Hade i balsamet riktigt länge medan jag skrubbade och gnodde.

Och så smörja hela mig med bodylotion sen, och de nyskrubbade fötterna med aloe vera-gel. Den används flitigt till allt ska du veta mamma!

Munnen fick sig också en storrengöring med tandtråd och munskölj.

Nu känner jag mig så ren och fräch. Det kommer snabbt vara förstört i ladugården imorgon. Men det var skönt med ett par timmar och para pyssla om sig själv. Behövde det efter två veckors hårt slit. För nu har jag varit här i exakt två veckor.

Passade på att dammsuga här förut också. Det är bara en vecka sedan vi gjorde det sist men dammråttorna var snabbt framme efter senaste städningen. Vi tar nog med mycket damm in med stallkläderna, och hunden och katten gör väl sitt också. Även om de inte är inne i lägenheten så mycket. De är mest i källaren. De stortrivs där av någon anledning.


Nu ikväll har vi ätit en typisk isländsk middag. Lammstek med potatis och sås, och självklart rabarbersylt. Det äter islänningarna till allt. Ungefär som vi med lingonsylt. Det fick tjäna som substitut för lingonsylt även när jag gjorde köttbullar, för det fanns ingen lingonsylt i mataffären.

Jag gjorde min morotsslaw till maten också. Samma som coleslaw, men utan kål eftersom jag inte kan äta det.

Ujuj, jag riktigt rullar fram här. Måste nog lägga mig på sängen och läsa lite tror jag.

Eller ringa pojken.

Av Zandra - 17 oktober 2009 22:00

Jag stod för middagslagningen idag också. Det tog ungefär 5 min att laga till den idag. Så borde alla middagar vara!

Vi hade kvar köttfärs från igår, en öppnad burk med majs, och tomatris från kycklingen jag lagade tidigare i veckan.

Ner med allt ihop i en gryta bara, krydda lite extra med svart- och vitpeppar och värma det.

Gott blev det!


Imorgon må ni tro händer något roligt! Vi ska driva en hästflock. Men inte från fyrhjuling utan från hästryggen! Tjiho! Jag ser verkligen fram emot det! Hoppas jag får en bra häst att rida, och att vädret blir bra.

Det måste inte vara solsken, så länge det inte regnar eller blåser är jag nöjd. Eller snöar.


Har drabbats av hemlängtan idag.

Det känns som att det är väldigt mycket upp och ner. Ena dagen älskar jag att vara här och undrar varför jag inte gjorde detta tidigare. Nästa dag längtar jag hem fruktansvärt mycket och undrar hur jag ska stå ut fram till jul när jag får träffa pojkvän och familj igen. Och mina små kissar.

Men det är väl så i början nu innan jag kommit in i rytmen.

Har dessutom inte varit något ledig sen jag kom.

Söndagar är egentligen min lediga dag, men förra söndagen hade jag tråkigt och åkte med till stallet ändå. Och imorgon ska vi ju driva hästar, och jag behövdes då.

Jag skulle föresten inte missa det även om de inte behövt min hjälp. Det ska verkligen bli kul!

Men jag kommer vara dödstrött i veckan. Skulle behöva en lugn dag. Tack och lov slapp vi kossorna både idag och imorgon.

Av Zandra - 17 oktober 2009 20:45

Sovmorgon idag, skönt!

När jag skulle gå upp och göra frukost till oss hittade jag en present från Sibbas katt på balkongen utanför matrummet. En död fågel. Katten verkade bara ha ätit hjärtat, resten av fågeln var intakt.

En finsmakare minsann.

En av de första dagarna jag var här så hade katten släpat in fåglar i källaren och ställt till en himla röra, men inte ätit upp dem.

Och dessutom hade hunden sprungit ner där och använt källaren som toalätt. Han förstod inte skollnades på källaren och utomhus. Då var inte Sibba så glad i sina djur kan jag säga.

Men varken hunden eller katten har gjort om sina bravader. De verkade fatta att det inte var ok.


När vi ätit frukost åkte vi till Egilsstaðir för att lämna bilen på verkstad och få oljan bytt. Alla här har enorma bilar. Har bara sett ett fåtal vanliga.

På verkstaden hade de inte tid direkt, så vi åkte en tur runt staden så jag fick se lite mer av den. Den är verkligen pytteliten, men det fanns en klädbutik med väldigt fina moderiktiga kläder. Vi var inne där och kikade. Såg en klänning jag gärna hade köpt, men alla kläder var väldigt dyra.

Sen tog vi en tur till apoteket. Det var ett mycket roligare apotek än de i Sverige. Det liknade mer en kosmetika-butik med rad efter rad med hyllor fyllda med olika krämer för att göra dig vacker, parfymer, smink, nagellack.

Jag hittade schampo och balsam med kokosdoft som inte var särskilt dyra. Jag älskar kokosdoft så jag slog till och köpte en flaska av var! Kostade väl ungefär 60 kr/st och det var ganska stora flaskor.


Sedan var det dags att åka tillbaka till verkstaden och vi väntade där medan de bytte oljan. Tog väl en kvart ungefär.

När det var klart for vi hem för att byta om till stallkläder, och så åkte vi till stallet och släppte ut hästarna. Sen åkte vi och hämtade en trailer, och sen till ett annat ställe och hämtade en ny häst.

Ett jättesött sto. Helt svart med 4 vita ben, och en vit halvmåne under magen, som en sadelgjord ungefär, och en liten vit toffs i manen. Dimmalimm heter hon. Namnet kommer från en sago-karaktär. Det finns en isländsk barnbok som heter Dimmalimm.

Hon är väldigt skygg, och är nog knappt hanterad alls.

När vi installerat henne i sin nya box och mockat övriga boxar var det dags att ta in våra hästar och fodra.


Idag har det varit ingenting-väder. Ingen sol, ingen vind, bara helt grått. Inte mörkgrått som att det ska komma regn, och inte ljust som om det håller på att klarna upp. Det har bara varit helt stilla idag. Inget väder alls helt enkelt. Det var som om ett lock av stillhet och tystnad lagt sig över nejden.

Dock har temperaturen varit riktigt behaglig, en kille i stallet sa att det varit hela 15 grader under dagen.

Av Zandra - 17 oktober 2009 01:03

Imorse var det lite lättare i ladugården. Behövde inte köra ut någon ensilage idag. Bara att släpa över det som kossorna ratat till tjurarna, och kossorna fick hö idag.

Vi var klara ganska snabbt.


Idag har jag ridit ut själv på Duna igen. Hon är en väldigt trevlig häst, om man är bestämd och tydlig med vad man vill. Hennes ägare kan nog inte så mycket om hästar. För om man inte vaktar på henne försöker hon tvärvända och sticka hem när man går från gården.

Hon går som om hon är full medan hon försöker vända om och jag manar henne framåt. Men hon är inte svårövertald alls. Jag korrigerar henne vid minsta antydan till olydighet. Hon vet att det inte är någon idé så det blir aldrig någon diskusion. Hon gör som jag säger.

Och när vi väl kommit en bit är hon sååååå nöjd med att komma ut på tur och frustar så!


Jag har också ridit Trölli i rundeln. Idag släppte Sibba loss longerlinan och jag fick styra själv och öva på att svänga och stanna. Han är så duktg och fattar snabbt. Han blir goare och goare för var dag. Har börjat gilla oss nu när han insett att vi inte vill äta upp honom.

Sibba trodde inte på honom från början. När jag kom hit sa hon att han var ett hopplöst fall. Men jag såg att han ville lära sig. Och nu är även Sibba imponerad av honom.

Jag tror han kommer bli en bra nybörjarhäst en dag när han blivit mer trygg.

Han är så hemskt snäll! Det är lite LilleMan över honom.

LilleMan är min kära häst som jag hade i 10 år.


Sen var det Viktors tur. Det gick inte så bra för mig. Han lyssnade inte riktigt. Men när Sibba satt upp såg det så klart hur lätt ut som helst.

Men det är inte hans fel at det inte gick bra när jag red. Jag spänner mig för att jag förväntar mig att han ska göra något. Idag var han lite stirrig för att en av killarna i stallet tränade en häst i rundeln medan vi red i ridhuset.

Och när han blev stirrig blev jag spänd. Han kunde inte stå still utan trippade bara runt.

Jag och Sibba pratade om det att det nog var för att jag spände mig.

Jag tog ett djupt andetag och släppte efter i varje muskel, och vips stod hästen still hur avslappnat som helst. Tänk att de känner av ryttaren så väl!

Jag visste att man påverkar hästen om man spänner sig, men det här var så extremt tydligt. Jag fick det verkligen svart på vitt. När jag spänner mig vet inte han vad jag vill. Det blev en riktig AHA-upplevelse.


Det bor en liten mus i sadelkammaren här. Kaffon tyckte det var jättespännande när den var framme och kilade längs väggarna. Den finns med bland gårdagens bilder!


När vi skulle ta in hästarna idag fanns inga hästar i hagen. De hade smitit. Någon hade öppnat en grind och glömt stänga. Så det blev ett himla jagande och springande innan vi fick in dem. Konditionen är inte den bästa. Här hämtar man aldrig hästarna och leder dem, här driver man dem som en flock. Väldigt praktiskt faktiskt.

Som när vi flyttade en hästflock härom dagen. Det hade tagit en himla tid om vi skulle leda alla hästar och sen gå tillbaka och hämta fler från flocken. Det var ganska långt till nya hagen.  Och hästarna vet hur de ska göra, håller ihop flocken och så när man driver dem.

Hästarna tyckte så klart det var buskul att vara på rymmen och ville inte alls komma in.

Men till slut stod alla i sina boxar och vi kunde fodra.


Idag lagade jag köttfärssås åt oss. Det blev riktigt gott! Jag är nog ganska duktig på att laga mat också.

Det är jättekul att åka till affären här när vi handlar. De har så mycket spännande saker. Mycket som är väldigt amerikasnke. Men det är ganska vanligt att hitta svenska saker också. Som Pågens kanelgifflar t.ex

Och jag vet inte hur jag ska kunna överleva utan Skyr i Sverige.

Tror att Skyr kan vara ungefär jämlikt med kvarg. Har för mig att jag sett smaksatt Kesella någon gång, om det finns med vaniljsmak så kanske jag överlever.

Presentation


En blogg om att våga släppa vardagen och förverkliga sina drömmar. En vinter på en liten ö i norra Atlanten.

Bilder

Fråga mig

0 besvarade frågor

Hovspår i snön

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15
16
17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
31
<<<
Oktober 2009 >>>

Kategorier

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards